De scooterverzekering, wat moet je er precies over weten?

Iedereen die een scooter aankoopt moet meteen rekening houden met bepaalde verplichtingen waar hij of zij over komt te beschikken. Eén van deze verplichtingen heeft betrekking tot het afsluiten van een zogenaamde scooterverzekering. We zeggen wel degelijk verplichting omdat elke eigenaar en bestuurder van een dergelijk voertuig verplicht over minstens een WA-verzekering moet beschikken. Een dergelijke verzekering voor je scooter zorgt ervoor dat je perfect bent verzekerd wanneer je bijvoorbeeld op een zeker ogenblik een ongeval veroorzaakt met schade ten opzichte van derden als gevolg. Zou je graag meer te weten willen komen over deze verzekering? Dan is het zeker de moeite waard om even de informatie verder op deze pagina door te nemen. 

Ben je verplicht om een scooter te verzekeren? 

Er geldt in het merendeel van de Europese landen een wettelijke verplichting met betrekking tot het afsluiten van een verzekering voor alle gemotoriseerde voertuigen die zich op de openbare weg gaan begeven. Dit betekent dat je een dergelijke verzekering niet alleen moet afsluiten voor bijvoorbeeld een auto, maar ook voor een scooter of een brommer. Het verplicht moeten afsluiten van een scooterverzekering geldt enkel en alleen voor de zogenaamde WA-verzekering die schade indekt die wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. Deze verzekering beschikt slechts over een beperkt aantal dekkingen, maar is onder meer interessant omdat ze zich kenmerkt door lage kosten. 

De verplichting voor het afsluiten van een scooterverzekering geldt uitsluitend voor de zogenaamde WA-verzekering. Ondanks het feit dat er ook meer uitgebreide verzekeringen bestaan moet je deze niet verplicht afsluiten. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel mogelijk dat deze verzekeringen voor jou de betere keuze zullen zijn. Dit geldt niet in het minst voor mensen die bijvoorbeeld dagelijks hun scooter gebruiken of die een zeer dure scooter hebben aangekocht. Ondanks het feit dat deze uitgebreidere verzekeringen niet verplicht zijn kunnen ze dus wel degelijk de moeite waard zijn om op z’n minst te overwegen. 

Wanneer is de WA-scooterverzekering de interessantste keuze?

Het eerste soort scooterverzekering waarvoor je kan kiezen is dus de WA-verzekering. Het gaat hierbij zoals reeds aangegeven om de verzekering waarvoor een wettelijke verplichting geldt. De polisvoorwaarden van deze verzekering richten zich specifiek op het indekken van schade die wordt aangericht ten opzichte van derden. Dit brengt een voordeel, maar ook een nadeel met zich mee. Het belangrijkste voordeel is financieel gerelateerd. Het is namelijk zo dat je door het afsluiten van louter en alleen de WA-scooterverzekering altijd bent verzekerd van de laagste kosten. Er is echter ook een niet onbelangrijk nadeel verbonden aan dit type van scooterverzekering. De beperkte dekkingen zorgen er namelijk voor dat je eigen scooter op geen enkele wijze is verzekerd. 

Wanneer kies je voor de beperkt casco scooterverzekering? 

Veel mensen zijn van mening dat de eenvoudige WA scooterverzekering voor hun in het geheel niet de beste keuze is omdat eigen schade op geen enkele manier kan worden verzekerd. Omwille van deze reden zijn veel mensen fan van de zogenaamde beperkt casco scooterverzekering. Deze verzekering biedt je de WA-dekking aangevuld met nog verschillende andere dekkingen zoals:

  1. Een dekking tegen brandschade; 
  2. Een dekking tegen (financiële) schade als gevolg van een diefstal; 

De beperkt casco scooterverzekering is een stukje duurder in vergelijking met de WA-verzekering, maar is nog steeds veel voordeliger in vergelijking met de allrisk. Omwille van deze reden wordt ze door veel mensen beschouwd als de meest optimale keuze voor hun scooter. Wil je toch liever hebben dat ook de schade die je mogelijks zelf veroorzaakt is verzekerd? Dan zal je uiteindelijk toch aangewezen zijn op het afsluiten van de allrisk scooterverzekering.

Wanneer is de allrisk voor jou de meest interessante optie?

De meest uitgebreide scooterverzekering is de zogenaamde allrisk. Je zou dan ook denken dat het merendeel van de mensen er automatisch voor kiest om deze verzekering voor hun scooter af te sluiten. Nochtans is dat helemaal niet correct. De reden hiervoor is terug te vinden in twee verschillende aspecten. Allereerst kan er worden vastgesteld dat de verzekeringspremie die wordt aangerekend voor de allrisk aanzienlijk hoger ligt in vergelijking met de twee andere verzekeringen. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal je namelijk ook nog kunnen vaststellen dat de waarde evenals het gebruik van heel wat scooters het afsluiten van een allrisk niet rechtvaardigt. 

Wanneer is het afsluiten van een allrisk scooterverzekering dan precies wel interessant? In twee verschillende situaties. In eerste instantie wanneer de scooter die je wenst te verzekeren een significante waarde vertegenwoordigt. Daarnaast kan de keuze voor een allrisk scooterverzekering ook worden gerechtvaardigd door een intensief gebruik. Voor verschillende mensen geldt namelijk dat ze het woon-werkverkeer doen met de scooter en dat ze bijvoorbeeld ook elke dag opnieuw boodschappen gaan doen met hun scooter. Hoe dan ook, bedenk voordat je een allrisk af gaat sluiten bij jezelf altijd of jouw situatie een dergelijke dure scooterverzekering afsluiten rechtvaardigt of niet.

Interessante bespaartips voor jouw scooterverzekering 

Ongeacht het type scooterverzekering waarvoor je kiest, het spreekt voor zich dat je altijd rekening zal moeten houden met bepaalde kosten. Dit geldt zowel voor de WA-verzekering als voor de beperkt en de volledige cascoverzekeringen. Hoe dan ook zijn er in elk geval verschillende interessante bespaartips waar je rekening mee kan houden. Wij hebben de meest interessante voor je uitgezocht en hebben ze hieronder even op een rijtje gezet. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Zorg er altijd voor dat je een vergelijking gaat uitvoeren voor je scooterverzekering; 
  2. Voeg geen polissen toe aan je scooterverzekering die je niet echt nodig hebt; 
  3. Bekijk of er sprake is van een eigen risico en hoe deze eventueel aan te passen; 
  4. Laat middels een bundel je scooter verzekeren

De bovenstaande bespaartips kunnen er stuk voor stuk voor zorgen dat de prijs van je inboedelverzekering aanzienlijk kan worden ingeperkt. Let wel, ga je een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende scooterverzekeringen op de markt? Dan zal je er graag voor willen kiezen om gebruik te maken van een objectieve vergelijking. Enkel en alleen op die manier is een objectieve en bijgevolg interessante uitkomst van de vergelijking gegarandeerd.