Opletten voor een goede koop

ikwilvanmijnmotoraf.nl

Een motor inkopen kan soms erg stressverwekkend zijn, voorals als je er heel weinig verstand van hebt. Het makkelijkste is als er iemand meegaat om de motor te bekijken wie er verstand van heeft. Als je niemand in je directe omgeving hebt, kun je ook een standaard checklist afwerken om te kijken of de meeste dingen kloppen. Misschien zie je er minder aan dan iemand die zich erin heeft verdiept, maar alles kan helpen.

Eerste indruk doet veel

De eerste indruk is vaak al een goed inzicht om te kijken of de motor inkopen het waard is. Op het eerste oog is een groot deel van het onderhoud te zien. Er is te zien of er zichtbare schade is en of de motor schoon is gemaakt. Die kleine moeite kan al veel zeggen over hoe er verder mee om is gegaan. Ook is het belangrijk om te kijken of er geen roest aan de motor zit. Bekijk ook de kleinere plekken zoals in de tank.

De technische puntjes

Er zijn veel technische dingen om naar te kijken als je een motor wilt kopen. De makkelijkere dingen zijn bijvoorbeeld of de kilometerstand klopt met de staat van de motor. Ook de banden zijn vrij eenvoudig te controleren. Kijk of de banden gelijk zijn versleten en of ze überhaupt nog goed zijn. De vering is ook makkelijk te bekijken. Druk op het stuur en voel of de voorvork droog is. Ook is het goed om te kijken of de vering niet blijft hangen.

Wat ook belangrijke dingen zijn om te controleren zijn de remmen, of de olie schoon is en of alle verlichtingen goed werken. Met een proefrit kom je zelf ook snel achter hoe de motor loopt en of het iets is wat je echt wilt hebben. Tijdens het rijden is ook de koppeling te testen.