Wat moet je allemaal weten over een oldtimerverzekering?

oldtimer

Als je in het bezit bent van een oldtimer, dan ben je vast en zeker trots op jouw prachtige auto. Het is niet voor niets dat veel eigenaars zuinig zijn op hun oldtimer en deze met zorg behandelen. Maar wat als er plotseling iets misgaat? Of erger nog, wat als je betrokken raakt bij een ongeval? Het laatste wat je wil is dat jouw dierbare oldtimer beschadigd raakt. Een oldtimerverzekering biedt dan uitkomst. Maar wat is het eigenlijk en wat moet je allemaal weten over een oldtimerverzekering? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering is een verzekering speciaal bedoeld voor eigenaren van oldtimers. Voor de verzekeraar gaat het om een verzameling en specialistische auto’s waardoor de premie doorgaans lager is. Grote verzekeraars hanteren verschillende definitie van oldtimers. Over het algemeen moet een oldtimer minimaal 25 jaar oud zijn om zodanig verzekerd te kunnen worden. Een oldtimerverzekering verschilt van een autoverzekering doordat het tarief afhankelijk is van de taxatiewaarde, kilometers en het soort gebruik.

Welke soorten oldtimerverzekeringen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten oldtimerverzekeringen. Zo is er de WA verzekering, die alleen schade aan anderen dekt en dus de goedkoopste optie is. Ook is er de WA + beperkt casco, deze variant dekt naast schade aan anderen ook enkele vormen van schade aan jouw eigen oldtimer. Daarnaast is er de meest uitgebreide variant: de allriskverzekering. Deze verzekering beschermt jouw oldtimer tegen alle schadegevallen. Let er op dat sommige oldtimerverzekeringen ook een maximaal aantal kilometers hanteren of een beperking in de leeftijd van de bestuurder.

Hoe wordt de premie berekend?

Direct oldtimer verzekeren bij Univé? De premie van een oldtimerverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de waarde van de oldtimer een belangrijke rol. Verder beïnvloedt de kilometers die jaarlijks gereden wordt de hoogte van de premie. Verzekeraars hanteren doorgaans een minimum aan kilometers, terwijl sommige oldtimerverzekeringen ook een maximum aan kilometers hanteren.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een oldtimerverzekering is het belangrijk dat je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijkt. Dit kan heel eenvoudig via een vergelijkingswebsite. Sluit niet direct de goedkoopste verzekering af, maar kijk ook naar de dekkingsvoorwaarden van elke verzekeraar. Denk ook na over de financiële gevolgen van (bijvoorbeeld) een bepaalde dekkingsgraad of maximaal aantal kilometers. Andere aandachtspunten zijn de leeftijd van de bestuurder, de beperkingen op de dekking en de administratie.

Oldtimer verzekeren