3 locaties waar jij je auto apk kan laten keuren

Autoverzekering

Ben je eigenaar van een voertuig, dan betaal je in Nederland wegenbelasting en je auto moet verzekerd zijn door middel van een autoverzekering. Daarnaast ben je als autobezitter in Europa verplicht om je auto te laten keuren door middel van een ‘algemene periodieke keuring’ (apk). Bij de apk wordt je auto beoordeeld op verkeersveiligheid en milieubelasting. Daarnaast wordt de registratie van het voertuig gecontroleerd. Na afloop van de keuring ontvang je een apk-rapport waarin de goedkeuring of afkeuring van de auto vermeld wordt. Tijdig een afspraak maken voor de apk-keuring is erg belangrijk; zo voorkom je dat je huidige apk-rapport niet meer geldig is en je auto niet meer de weg op mag. Maar waar kun je precies terecht voor de periodieke keuring?

1. Garages bij jou in de buurt

Is het tijd voor de periodieke keuring van je auto, dan wil je natuurlijk het liefst dicht bij huis of bij je werk terecht kunnen. Ga daarom op zoek naar een garage bij jou in de buurt. Door te checken of de garage erkend is door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), weet je of je hier terecht kunt voor een apk-keuring. Vaak vind je deze informatie op de website van het garagebedrijf. Daarnaast kun je dit bij het bedrijf terugzien in de vorm van een oranje sticker met het logo van de RDW en de tekst ‘RDW erkend’ en ‘apk lichte voertuigen’. Woon je bijvoorbeeld in Dordrecht, dan kun je bij deze RDW-erkende garage in Dordrecht terecht voor een keuring.

2. RDW-keuringsstations

Is er bij jou in de buurt geen door de RDW erkend garagebedrijf te vinden? Geen probleem, je kunt je auto ook laten keuren bij een keuringsstation van de RDW. In totaal zijn er 16 RDW-keuringsstations verspreid over het land. Op deze locaties kun je op werkdagen van 8.00 tot 17.00 terecht. Je kunt hier naar je legitimatiebewijs gevraagd worden; vergeet deze dus niet mee te nemen wanneer je een RDW-locatie bezoekt. Ben je je APK-keuringsrapport kwijtgeraakt, dan is een RDW-keuringsstation de plek waar je naartoe gaat om een kopie van het keuringsrapport aan te vragen. Je neemt je originele kentekenbewijs mee en betaalt €16,-. Vervolgens kun je de kopie meteen meenemen.

3. Apk-keuring in het buitenland

Misschien rijd je in het buitenland met een auto die in Nederland geregistreerd is. In dit geval gelden dezelfde APK-eisen. Je zult je auto dus ook om de zoveel tijd moeten wegbrengen voor een apk-keuring. Bevind je je in Spanje of in België, dan hoef je voor de keuring niet terug naar Nederland. In een aantal plaatsen in deze landen zijn garagebedrijven gevestigd die Nederlandse apk-regelgeving aanhouden. Bij goedkeuring ontvang je hier dan ook een Nederlands apk-rapport. Op de website van de Dienst Wegverkeer vind je een overzicht van deze garagebedrijven.

Of je nu in het buitenland woont of in Nederland, er zijn genoeg mogelijkheden om je auto apk te laten keuren. Wees in ieder geval op tijd voor jouw apk-keuring. Kies je voor een garage bij jou in de buurt? Let dan goed op of deze garage RDW-erkend is.