Bespaar op je wagen door invoer vanuit Duitsland

Jaar na jaar stijgt de invoer van wagens in Nederland. Zo zien we dat de invoer in 2016 zo’n 20.1% hoger lag dan in 2015, een trend zie zich in de eerste helft van 2017 ook door zet. Duitsland is daarbij het uitvoerland bij uitstek: vorig jaar werden 63% van alle wagens ingevoerd vanuit Duitsland. Op de tweede plaats komt België met 19%. Samen met Frankrijk, Italië en Spanje zijn deze landen verantwoordelijk voor 90% van de importmarkt.

Nieuwe auto

Waarom is Duitsland nu zo populair, en vooral: waarom is het importeren van wagens zo populair? Twee zaken zijn hierin heel belangrijk. Het allerbelangrijkste is de prijs: het meest extreme voorbeeld is de aankoop van de Ford Mustang, waar in Duitsland 40.000 euro voor wordt betaald en in Nederland… hou je vast: 112.500 euro! Voor exact dezelfde wagen. Dit heeft uiteraard te maken met de BPM die in Nederland zo duur is. Hoewel er op wagens die worden ingevoerd ook een rest-BPM dient te worden betaald, is deze toch pakken lager, tot wel 30-40% gemiddeld, dan wat er zou worden betaald indien die wagen nieuw in Nederland zou zijn aangekocht.

Een tweede reden waarom mensen hun wagens in het buitenland aankopen en importeren is de grotere keuze van jonge tweedehandswagens. Door de hoge aankoopprijs van de wagens bij ons, zijn mensen niet snel geneigd hun wagens snel weg te doen, waardoor het aanbod hiervan in Nederland heel klein is. In Duitsland zijn er veel bedrijven die de wagen verkopen nadat deze is afgeschreven, of personen die deze weg doen vanaf de garantie is vervallen. Daar komt nog bij dat wagens in Duitsland voor dezelfde uitvoering standaard meer en luxueuzere opties hebben, en je dus meer waar voor je geld krijgt.

Let bij de aankoop wel op een bepaald aantal zaken: zo mag de wagen niet te nieuw zijn, aangezien er anders nog 19% BTW moet worden afgedragen aan de staat. Koop dan ook geen wagen van minder dan 6000 km of die minder dan 6 maanden oud is. Let bij het inklaren van de auto ook goed op hoe je de BPM berekend, aangezien hier verschillende methodes voor zijn. Het uitrekenen en vergelijken van die methodes kan je al snel enkele honderden euro uitsparen.

Het loont dus absoluut de moeite om eens over de grens te kijken indien je er over denkt om een nieuwe auto te kopen. Dit is niet ingewikkeld, en bespaart je handenvol geld!