Een camper kopen: wat voor soorten camper zijn er?

Wanneer je op vakantie wilt gaan, kan het zijn dat je behoefte hebt aan de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt zonder gebonden te zijn aan de zoektocht naar een slaapplaats. Een camper biedt je de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt, en is daarom het ideale voertuig voor de avonturistische vakantieganger. Stel, je wilt op zoek gaan naar een nieuwe camper. Waar moet je dan zoal op letten?

Ga je een camper kopen of huren?

Voordat je gaat bekijken welke camper je überhaupt aan gaat schaffen, is het de moeite waard om te overwegen of je een camper gaat kopen of huren. Een camper uitkiezen is een moeilijke keuze, waarbij je vele variabelen moet matchen met jouw behoeften. Daarom kan het zijn dat je eerst een camper wilt testen voordat je deze definitief koopt. Dit maakt huren een optie. Ook een proefrit is een goede optie om je camper te testen, maar dit is natuurlijk wel relatief kort.

Soorten campers

Je hebt de keuze uit vier soorten basis campers:

  • Compact: zoals de naam al aangeeft, staat dit type camper niet bekend om zijn overvloed aan ruimte. Van origine een bestelwagen omgetoverd in een camper, is dit voertuig ideaal voor goederenvervoer maar minder fijn voor mensen die houden van ruimte. Zeker op het gebied bedden maten en meubilair is dit alternatief soms wat krap. Wel zijn er andere voordelen: de Compact is relatief goedkoop, flexibel in gebruik en heeft weinig onderhoud nodig.
  • Alkoof: benoemd naar de alkoofruimte die zich boven de autocabine bevindt. Met een stahoogte tot wel 2,3 meter en bedden van 2,2 meter lang, is dit type camper beter geschikt voor de langere medemens. Daarnaast bevat de alkoof camper tevens meer zit- en staanplaatsen, waardoor het voor gezinnen tevens een optie is. De locatie van de alkoof zorgt er wel voor dat bijvoorbeeld stoplichten moeilijker te zien zijn.
  • Integraal: bevat veel ruimte doordat de autocabine en de woonruimte geen aparte compartimenten zijn, maar op elkaar aangesloten zijn. Groot, comfortabel en met veel laadvermogen: de reden waarom dit een populaire keuze is. Het is daarnaast wel de duurste keuze. Maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug!
  • Half integraal: in feite een combinatie tussen alkoof en integrale campers. Bevat een alkoof en een vloeiende overgang tussen autocabine en woonruimte. Goede rijeigenschappen, sterke motoren, veel ruimte & comfort, gestroomlijnd design en een groot laadvermogen zorgen er voor dat de half integraal camper misschien wel de populairste keuze is onder de vakantiegangers.

 

Een tweedehands camper kopen

Er zijn verschillende plekken waar u een 2e hands camper kunt aanschaffen. Een goede marktplaats is truck1.nl. Dit is een Europese marktplaats met dus een groter aanbod aan tweedehands campers. Een grotere kans dus dat u hier een voordeligere camper kunt vinden.