Wat is het verschil tussen een brommer en een snorfiets?

Je ziet ze tegenwoordig overal rijden; brommers, scooters, bromfietsen, snorfietsen, motoren… een hele boel! Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Wil jij er ook kopen? En waarom kiezen mensen voor de een, en niet voor de ander? In deze blog leggen we je het uit zodat jij straks ook een goede keuze kunt maken.

Verzamelnaam

De naam ‘scooter’ is eigenlijk gewoon een verzamelnaam voor alle gemotoriseerde tweewielers met twee kleine en brede banden. Tijdens het rijden moeten de voeten naast elkaar geplaatst worden en wordt de scooter aangevoerd bij het stuur. Brommers (bromfietsen) en snorfietsen zijn dus allemaal soorten scooters. Een motor is dus iets anders en valt niet onder deze noemer. Ook gelden voor al deze verschillende type scooters andere regels op de weg en qua rijbewijs.

Bromfiets

Een ander woord voor een bromfiets is een brommer. Hiermee mag je niet harder dan 45 km/u rijden. Je moet rijbewijs B of A in je bezit hebben om hem te mogen besturen en ook moet je tijdens het rijden een helm op. Dit is verplicht. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar oud zijn en dient je brommer een geel kentekenplaat te hebben. Ook moet je een goede bromfietsverzekering afsluiten om de weg op te mogen. Zonder deze mag je niet rijden! Fun fact: een vespa is gewoon een bromfiets. Deze populaire scooter heeft een lagere instap en is daarom gebruiksvriendelijker.

Snorfiets

Een snorfiets is eigenlijk simpelweg de lichtere variant van de bromfiets. Deze mag ook maar 25 km/u en mag je besturen zonder helm op. Hij gaat dus een stuk langzamer. Ook kun je snorfietsen aan het blauwe kenteken er op herkennen. Natuurlijk moet je ook goed verzekerd zijn.

Hopelijk is het nu wat duidelijker wat de verschillen zijn. Maak bij de dealer een proefrondje en kies zo de juiste uit. Laat je ook goed informeren over de verschillende scooterverzekeringen, want zonder verzekering mag je niet de weg op.