Wat moet je weten over sloepverzekeringen?

De sloep is een zeer populaire boot. Niet alleen geldt voor een sloep immers dat je er heel wat plezier mee kan ervaren, daarnaast is het uiteraard ook zo dat deze als vrij betaalbaar kan worden bestempeld. Dit gezegd hebbende is het niet meer dan logisch dat je bij het aankopen van een bepaalde sloep altijd zal willen kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke dekking voor potentiële schadegevallen. Het afsluiten van één van de verschillende sloepverzekeringen is dan ook een absolute aanrader. Benieuwd om meer te weten te komen over deze verzekeringen? Blijf dan vooral zeker verder lezen en ontdek er alles over met de hieronder terug te vinden informatie.

Wat zijn sloepverzekeringen?

Om te beginnen gaan we eerst even kijken naar wat sloepverzekeringen nu eigenlijk precies zijn. Zoals de naam je al aangeeft gaat het hierbij concreet om verzekeringen die schade dekken welke wordt aangericht aan een sloep. Het kan hierbij gaan om de sloep waar je zelf eigenaar van bent, maar daarnaast kan er ook sprake zijn van de sloep van een derde partij. Afhankelijk van de wensen waarover je beschikt zal je een keuze kunnen maken tussen drie verschillende soorten opties:

  1. Een eenvoudige WA-verzekering voor schade aan derden;
  2. Een iets uitgebreidere WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De meest complete allriskverzekering voor een sloep;

Voordat je een bepaalde polis af gaat sluiten spreekt het voor zich dat je eerst graag een goede vergelijking uit zal willen voeren tussen de verschillende verzekeringen die ervoor een sloep op de markt zijn terug te vinden. Zo’n vergelijking uitvoeren is echter zeker niet moeilijk, integendeel.

Waarom moet je ervoor kiezen om ze af te sluiten?

Sloepverzekeringen zijn op het ogenblik dat deze tekst wordt geschreven in Nederland niet bij wet verplicht. Dit gezegd hebbende is het vanzelfsprekend dat je er niet voor zal willen kiezen om je investering op geen enkele manier te beschermen, integendeel. Hou er bovendien ook rekening mee dat er niet alleen maar sprake kan zijn van een wettelijke verplichting. Wil je bijvoorbeeld aanleggen in een bepaalde haven? Hou er dan rekening mee dat je sloep mogelijks wel verplicht dient te zijn voorzien van een passende verzekering. Bovendien is het zo dat in heel wat populaire vakantielanden wel degelijk sprake is van een geldende wettelijke verplichting.

Denk goed na over het vaargebied!

Bij het afsluiten van één van de verschillende sloepverzekeringen op de markt is het zo dat je met zekerheid nog aandacht zal willen en moeten besteden aan een ander niet onbelangrijk aandachtspunt. We hebben het hierbij dan als vanzelfsprekend over het vaargebied waarvan sprake is. Je dient er op dit vlak rekening mee te houden dat dit vaargebied standaard in principe altijd beperkt is tot Nederland alleen. Voor veel mensen die eigenaar zijn van een sloep hoeft dit niet direct een groot probleem te zijn. Ga jij jouw sloep echter meenemen naar het buitenland? Dan kan dat natuurlijk een ander verhaal worden. In dat geval is het immers zo dat je bij het afsluiten van één van de verschillende sloepverzekeringen op de markt zal willen kiezen voor een uitgebreider vaargebied.Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk dan ook zeker speedbootverzekering.