4 tips voor optimaal motor onderhoud

Ben je een liefhebber van motoren? Dan zul je vast weten dat het onderhoud van een motor een ontzettend belangrijke zaak is om het allemaal in goede conditie te houden. Ook neemt de motor veel ruimte in beslag en wil je je motor parkeren waar het veilig en droog staat. Een aantal tips voor een optimaal motoronderhoud.

Tip 1. Het controleren van de accu en gebruiken van de druppellader

Laat de accu van je motor nooit helemaal leeglopen en laad de accu met een druppellader op als je een tijdje niet op je motor rijdt. Je hebt bij online webshops al heel goede acculaders te koop voor hele betaalbare prijzen. Je kunt accu’s zowel binnen als buiten gebruiken en bevatten diverse druppellaadprogramma’s. Let bij accu’s op dat ze alleen goed opladen als ze in goede staat zijn. Zo moet er voldoende accuzuur zijn in de accu en geen roestsporen zijn op de polen. Is je accu toe aan vervanging? Zoek dan eens tussen deze gebruikte motoronderdelen. Meestal vind je daar wel een geschikte tweedehands motor accu dat nog in goede staat is.

Tip 2. Het controleren van de bandenspanning van je motor

De belangrijkste onderdelen van je motor zijn de banden. Is de bandenspanning te laag, dan is het contact met de weg niet optimaal en kunnen er ongelukken gebeuren. De bandenspanning wordt gegeven door de fabrikant van de banden en het is verstandig dat je het regelmatig controleert. Heb je een goede bandenspanning, dan heb je een goede wegligging, een korte remweg en een lange levensduur van de banden. Het juiste gereedschap voor het controleren van de bandenspanning vind je bij Baboon. In deze webshop vind je een ruim aanbod onderdelen en gereedschap om jouw motorfiets optimaal te onderhouden.

Tip 3. Zorg dat er altijd genoeg koelvloeistof, motorolie en remvloeistof is

Belangrijk is dat je altijd genoeg koelvloeistof, motorolie en remvloeistof bij de hand hebt. Heb je niet genoeg van dit soort vloeistoffen in je motor, dan kan je motor ernstig beschadigd worden. Daarom is het altijd verstandig om een klein voorraadje aan dit soort vloeistoffen in huis te hebben. Besluit je voor een lange tijd niet te gaan rijden, dan is het verstandig om altijd verse motorolie in het motorblok te hebben. Heb je meer dan 6.000 kilometer gereden met je motor, dan kun je het beste je motorolie vernieuwen.

Tip 4. Het smeren van de motorketting

Je motor is uiteraard een krachtig geoliede machine, maar belangrijk is dat je ook je motorketting gesmeerd houdt. Normaal gesproken spray je de motorketting in met kettingspray om de tankbeurt. Ook moet de motorketting een spelling hebben, maar niet te veel spelling. Als richtlijn kun je houden dat in het middenstuk van het langste rechte stuk de motorketting drie centimeter op en neer kan bewegen.