De privileges en voordelen van motorrijden

motor

Het rijden op een motor brengt vele voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de flexibiliteit, mobiliteit en vrijheid die een motor je kan brengen. Naast deze algemene voordelen hebben motorrijders een aantal voordelen ten opzichte van andere weggebruikers, zoals automobilisten, die als voorrecht kunnen worden gezien.

Motorrijders in de file

Meteen een groot voordeel die erg bekend is bij velen is dat motorrijders zich door files kunnen wurmen en zo dus vrijwel nooit hoeven te wachten op die ellenlange files. Doordat motoren smal zijn kunnen ze gemakkelijk langs de auto’s heen. Het is niet zo dat er wettelijk is vastgesteld dat motoren files mogen vermijden, maar er zijn wel gedragsregels waaraan motoren zich moeten houden. Het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid, want er zitten nog wel eens onoplettende automobilisten die van rijstrook wisselen tussen. 

Een motorrijder is een stuk kwetsbaarder dan een automobilist, dus is het voor een motorrijder erg belangrijk om alert te zijn. Niet iedereen zal meteen ruimte maken voor een motor. Hierdoor is het belangrijk dat het verschil tussen de motor en de auto niet sneller is dan 10 km/u en moeten motorrijders altijd gebruik maken van de ruimte tussen de meest linkerbaan en de rijstrook daarnaast.

Zoals benoemd zijn motorrijders kwetsbaar. Dit is ook één van de redenen dat ze kiezen om niet achteraan te blijven hangen tussen de auto’s, maar naar voren gaan in het verkeer. Los hiervan is het natuurlijk superhandig voor de motorrijder dat hij/zij niet de hele file hoeft uit te zitten. Niet in ieder land gelden dezelfde regels. In Europese landen gelden vaak wel dezelfde regels als die in Nederland, maar dat is ook niet altijd het geval. In bijvoorbeeld Duitsland en Italië rijden motoren vaak op de vluchtstrook tijdens een file.

Een goede chauffeur

Als motorrijder ben je meer bewust van alle gevaren in het verkeer, omdat je weet hoe kwetsbaar je bent als motorrijder. Hierdoor is het goed mogelijk dat je juist een betere chauffeur wordt in de auto. Bedoeld of onbedoeld wordt je dus een betere chauffeur. Handig toch?

Avontuurlijker

Een motor maakt het reizen een stuk avontuurlijker. Je voelt de wind en de weg en de adrenaline schiet door je lichaam als je gas geeft. Omdat je een stuk flexibeler bent dan een automobilist, heb je ook veel meer wegen tot je beschikking.