Een eigen e-chopper kopen? Houd hier rekening mee tijdens het rijden

e-Chopper

Een e-Chopper is een relatief nieuw vervoermiddel. Je zou dit kunnen zien als een soort bromfiets, maar dan wel eentje die rijdt op elektriciteit. E-choppers beschikken over een accu die je af en toe zult moeten opladen. Je mag een e-chopper besturen als je een brommercertificaat of een rijbewijs hebt. De minimale leeftijd om met een chopper te mogen rijden ligt op zestien jaar. Waar je verder rekening mee zult moeten houden tijdens het rijden met een e-chopper lees je hieronder.

Dezelfde verkeersregels als voor fietsers

De meeste e-choppers kunnen maximaal ongeveer 25 kilometer per uur rijden. Mede daardoor is ervoor gekozen dat bestuurders van e-choppers zich hetzelfde moeten gedragen in het verkeer als fietsers. Je moet dus altijd zo veel mogelijk rijden op plekken die voor fietsers bestemd zijn.

e-Chopper

Weinig geluid

Het belangrijkste waar je als verkeersdeelnemer met een e-chopper rekening mee moet houden is dat je chopper enorm weinig geluid maakt. Dit heeft tot gevolg dat de kans groot is dat andere verkeersdeelnemers zoals fietsers en wandelaars je niet horen aankomen. Als je eens iemand inhaalt is het dan ook raadzaam om ruim van tevoren even te bellen. Zo weet men dat er iemand aankomt, zelfs al maakt je chopper nauwelijks geluid.

Rijd niet te hard

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk dat je niet te hard rijdt. De grenzen van de maximale capaciteit van je e-chopper opzoeken is niet verstandig. Dit geldt uiteraard voor je eigen veiligheid, maar ook voor je accu. Je accu gaat immers sneller leeg als je constant op het maximale vermogen rijdt.